Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

30 oktober 2007

Så här blev den...

Så här fin blev kjolen på...

28 oktober 2007

En liten kjol.

Jag hann minsann med att sy en liten muddkjol i str 68/74 ikväll också. Tyget är från Reprodepot, och mönstret ritade jag bara av en vanlig kjol som fanns i gömmorna här hemma, och gjorde den lite vidare nedtill efterssom tyget är stumt. Mudden är från en lokal syaffär i stan. Jag tycker den blev jättetuff, och lillan ska få den på sig til Öppna Förskolan imorgon, med en röd body och röda srumpbyxor till, samt de små inneskorna jag sytt tidigare i samma gula tyg - jag måste ju göra lite reklam för mig ;-)

Vad jag hann med en lördagkväll;

Var solo hela kvällen igår, så jag bunkrade upp med varmt te, och lite nyttiga snacks uppe i syrummet, och känner mig väldigt nöjd med vad jag hann med.
Jag vågade äntligen klippa i tygerna från e-slöjd - hu det var läskigt ;-)
Jag vågade mig inte på någonting större och svårare än en mössa och ett par vantar till att börja med, men det gick som på räls, och tygerna är en fröjd att sy i, så jag har redan planer för resten av tygerna.
De här överdragsbyxorna har jag sytt till Kajsa så hon kan krypa lite ute på gräset även fast det är höst. Tyget är röd bävernylon från Stoff och stil, och som mönster har jag förlängt muddismönstret från Ottobre 6/2007 både i midja och benslut, och satt resår istället. Är på gång med ett par tofflor med långt skaft, i samma materialom byxorna. Jag sitter och klurar och syr, jag tror det börjar likna nåt, men det är inte alltid det lättaste att sy utan mönster... Jag tänkte fodra 'stövlarna' med ett härligt rödmönstrat frottéfleece från stof2000, och har även planer om att sy en anorak/jacka av samma tyg, men är osäker på vad jag ska fodra den med så att den håller Kajsa varm hela hösten. Om det räcker av tyget blir det nog också ett par byxor som kan bäras under vindbyxorna på de riktigt kalla dagarna. Jag har nämligen inte fodrat dem, för att bävernylonen är så kraftig.
En närbild på byxan mitt fram. Efterssom tyget är så glansigt är det så svårt att fotografera.

27 oktober 2007

2 färdiga klänningar

Ja så här blev min '1-årsklänning' från Baby Cool. Jag är supernöjd med hela klänningen. Tygvalet blev kanonbra - det är ju ganska svårt att föreställa sig hur det blir innan man klipper i tyget. Det gula med prickar samt det röda med sagor på kommer bägge från 'Reprodepot', och det vita med blå prickar är ett dissekerat örngott från rean på Lagerhouse.
Då jag har hört från flera att bakstycket var onödigt brett, klippte jag till mönstret redan innan jag klippte ut tyget, och det har jag nog sparat åtskilla centimeter tyg på... Mönstret är ju som alla andra mönster från boken, väldigt stora. Jag förminskade rejält, och tänkte lite naivt att det kanske kunde passa min 8-månaders dotter, men trots det så simmar hon i den. Kanske till jul...
Märket i grönt med blå text försvinner nästan in i mängden i alla färger på klänningen. Kanske det skulle ha suttit längre ner vid det vita tyget eller?? Fast jag gillar faktiskt röran av färger.
Klänningen till vänster har jag skrivit om tidigare, och jag blev supernöjd med det färdiga resultatet här också. Också det mönstret från Baby Cool, i storlek 62/68. Men fortfarande lite för stor till min donna som har 68. Här skulle jag ju då ha linkat tillbaka till det tidigare inlägget där jag skrivit om klänningen, men *rodnar*, jag vet faktiskt inte hur man gör. Kanske någon vänlig själ kan förklara mig??

Baksidorna blev med vita tryckknappar, respektive en knallröd dragkedja.

23 oktober 2007

Färdig tröja.

Jättenöjd blev jag med Kajsas tröja. Det känns skönt att kunna återanvända.
Julius tröja fastnade inte på bild efterssom han skulle ha den på dagis med detsamma... Jeg blev dock inte lika nöjd med den, då jag tyckte den blev lite för vid. Evt att jag tar mig samman och syr in den en smula, så får vi se om det kommer bild senare.


19 oktober 2007

Nästa projekt:

Nästa plagg jag gärna vill sy är 1-årskalasklänningen från Baby Cool. Jag har nog tänkt mig dessa tyger, men hinner fundera lite till innan det blir tid till den. Sedan har jag nästan konstruerat klart ett väskmönster som jag ska igång med att massproducera tänkte jag, (kanske jag ska testa de där söta blöjväskorna också när jag ändå håller på - de ser ju ut att kunnas sy på en halvtimme max). En väska som jag fick i present för många år sedan men som har varit min trogne följeslagare i vått och torrt, har stått modell. Jag återkommer när jag är helt färdig.

Vad jag håller på med just nu:

Jättesöt klänning som bara fattas kantbant i halsen samt knappar i ryggen. Tyget är från en snart 5 år gammal kjol som jag har haft liggandes längst inne i garderoben, men inte har haft lust att göra mig av med efterssom jag hade den på till min sons dop, och tyckte det var lite speciellt. Nu får hans lillasyster snart en klänning av den. Återvinning är bra.

2 gamla tröjor efter mig, som har kasserats, och börjar bli varsin ny tröja till barnen. Unisexkläder gillas skarpt här, så dottern får en blå, och sonen en röd tröja. Modellerna är med v-hals, och jag letar febrilt efter passande muddar - brunt känns nästan lite för tråkigt...
Meningen är att de ska likna tröjan nedan - jag minns tyvärr inte var jag hittat bilden, men antar att det är på nån webshop. (Om det mot förmodan är någons privata blogg eller hemsida jag surfat förbi och hittat bilden, ber jag om ursäkt att jag inte minns och länkar tillbaka.) Jag tycker iallafall att den tröjan är dödsläcker.


Julafton!!

Hääärliga tyger från E-slöjd. Kvaliteten är verkligen så bra som alla säger... Vad ska det månne bli av dessa roliga färgkombinationer??

Grönt är skönt...

Grodan Boll i klänning av gammelfarmors gamla påslakan, byxor i en mycket grön stuvbit muddväv av något slag från Stoff och Stil (som matchar tröjan från Ej Sikke Lej ganska utmärkt), samt bobux-inspirerande tofflor.
Byxorna blev superläckra med resår i midja och benslut, klänningen sydde jag för ett bra tag sedan, men den har varit för stor tills nu.
Tofflorna är en demo-modell, och tills nästa par ska jag tänka på följande:
sulan ska vara lite rundare - denna modell blev lite för avlång, och jag har upptäckt att min dotters fötter liksom de flesta barnfötter, inte är lika avlånga som vuxnas fötter.
Annars blev jag nöjd. Sulan är 'kissunderlag' från Jysk, med plasten neråt, och idag första dagen hon har haft dem på reste hon sig upp på alla fyra och kröp över golvet - nu fick hon ju äntligen fäste.

09 oktober 2007

Först ut...

Först ut i design Kajsa Kavat, blev dessa härligt citrongula velourbyxor, med mörkbruna muddar. Julius blev den lyckliga ägaren till byxorna, som har fått en applikation i form av en apa på ena benet. Apan klippte jag ut från ett bomullstyg jag har liggandes, jag har dock aldrig provat det där med att applicera med tät sick-sack, men jag blev ganska så nöjd med resultatet. Vidden på byxorna blev precis som jag ville, men storleken i övrigt blev lite för stor. Men hellre det än för små...

Dessa söta velourbyxor med matchande mössa, ska bli en present till en liten kille som föddes kl 18.00 ikväll. Han är så ny så han inte ens har något namn ännu. Men hoppas hoppas hoppas att de orkar ta emot ett kort besök imorgon.

08 oktober 2007

Namnlappar

Äntligen kom dom... mina namnlappar. Grön och brun får väl räcka ett tag. Nu ska jag bara ha sytt en massa söta kläder som jag sätta mitt lilla sigill på.

07 oktober 2007

En till mössa

En ny mössa blev det igår när Kajsa sov middag, men hon var inte villig att prova den, fast i den värmen vi har haft idag förstår jag att hon inte ville ha mössa på... men söt blev den, och mössor är så roliga att sy efterssom man ser resultat så fort.
Annars har dagen bjudit på en massa mönsterritning, och otalliga försök att komponera egna modeller, efter inspiration av bl.a. Baby Cool, och Elsebeth Günther.

Denna hög med tyger har jag en massa planer för inuti mitt huvud - tiden räcker bara inte till.

Här är husets hjärta - där allt kreativt skapande sker. Man rigtigt ser inspirationen flöda ;-) (OBS en syhörna ska vara stökig eller hur...).

06 oktober 2007

Bil-byxor

Efter jag hade sytt denna gardin till Julius säng, hade jag en bit tyg över, så jag testade att sy ett par muddbyxor, även fast det är stumt bomullstyg. Resultatet blev faktiskt överraskande bra - sonen är iallafall nöjd...

Stolt 4-åring i nya brallor. När solen tittar fram funkar de lika bra som 3/4-byxor.


05 oktober 2007

Sele

Jag provade en ergosele, när jag var till baby/barn-mässan förra veckan, och blev kär direkt... bara inte i priset :-o
Efter mycket surfande efter inspiration på nätet, lyckades det mig att konstruera en slags sele med samma funktion. Vi invigde den med en halvtimmes promenad, och jag kände inte alls i varken rygg eller axlar att jag gick runt med nästan 9 kg på ryggen. Kajsa såg ut att tycka att det var väldigt mysigt. Jag använder både min hemmasydda ringsjal och speciellt knytsjalen ofta, men saknade att kunna bära på ryggen. Denna kommer nog att användas flitigt när jag står i köket tex.