Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

30 december 2007

Rena rama julafton...

Den här vackra synen mötte mig när jag ankom till det vackra Hälsingland. Hur kan man annat än att komma i julstämning då? Vi har haft turen att vara på ett av de få ställen som har haft vit jul i år. Men nu är jag tillbaka i ett blåsigt och grått Skåne igen med ny sy-energi, och en massa tyger i bagaget.

Tygjulafton 1:
Min underbara farmor har ett stort linneskåp där de flesta av tygerna har legat orörda de senaste många åren. Jag letade fram en stor hög härliga påslakan, dukar och tyger som följde med mig hem. Det kliar verkligen i fingrarna på mig nu. Jag har tusen idéer till alla dessa metrar. Det enda hindret är ju just symaskinen som först blir klar om ett par veckor. Jag får väl rita mönster och klippa ut så länge.

Tygjulafton 2:
Det låg en avi och väntade på mig när jag kom hem från julfirandet, och det var detta underbara kanintyg. Jenny på jnydesign har gjort ett nytryck av ett gammalt retrotyg, och jag fick nys om detta genom sytrådenfamiljeliv, och beställde genast ett antal meter. Kvaliteten är så underbar - precis så kraftig som jag hade hoppats på. Det påminner väldigt mycket om e-slöjds tyger. Jenny har gjort ett jättearbete genom att stå för det hela, samt klippt rätt antal metrar för att skickas till de rätta adresserna. Om någon skulle vara intresserad av tyget tror jag att det fortfarande finns att beställa genom Jenny, men jag kan inte lova att det inte tagit slut.
.
Ha en skön nyårshelg och låt oss alla få ett Gott Sytt År 2008.




17 december 2007

Semesterstängt

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR alla bloggläsare. På återseende efter nyår (evt en liten vinterhälsning i mellandagarna...), då med en -förhoppningsvis - nyreparerad symaskin och en massa ny energi hos undertecknad. Då tar vi itu med den stora tyghögen som ligger här och väntar. Se fram emot massproduktion av tröjor, skjortor, byxor, väskor och klänningar i 2008 :-)

14 december 2007

Jag är avslöjad.

Nu när jag är avslöjad kan jag visa paketet som jag skickade iväg till Doris Daisy.
.
Jag sydde en kjol till dottern. Hoppas den passar - jag har använt min 4-årige son och grannens 2-åriga dotter som modeller och sytt en storlek mittimellan :-)
.
Det ena tyget var ett vävt bomullstyg med änglar på (jag tänkte direkt på min hemliga vän när jag tillfälligt stötte på tyget i en affär), och det andra en tunn trikå med roliga cirklar på.
.
Ett vackert virkat band köpt i en second-hand affär, samt en stryk-på-ängel från stoff och stil, passade bra som tillbehör tyckte jag efter att ha lusläst Doris Daisys blogg.
.
En god mörk choklad att mumsa på i vintermörkret, en liten gör-det-själv-ängel samt några stämplar med ängelmotiv avslutade min gåva.
.
Det var ju inget av detta direkt som avslöjade mig, eftersom jag har försökt ta mer utgångspunkt i Doris Daisys blogg än min egen. Därför scrappade jag ett kort där jag skrev lite om gåvan och hoppades att det kunde vara en ledtråd, eftersom jag har skrivit i mina hemlis-svar att min övriga hobby är scrapbooking. Jag avslöjade mig själv genom en namnlapp i ett litet kuvert på baksidan av kortet.
.
Du kan läsa vad Doris Daisy tyckte, samt se fler bilder här.

Kjolen i sin helhet.

Nu vet jag!!

Nu har jag sovit på saken och jag vaknade upp med en gissning på tungan. Jag känner mig ganska säker i min sak - visst är det Tilde??
Jag missade att hon hade varit med i hemlishemlis förra omgången, så därför krånglade jag till det - men om jag tittar noga på hennes förra paket, så gissar jag att det gröna bandet är återanvänt till mitt fina näsduksfodral. Jag har varit inne på hennes blogg flera gånger och klurat om det kunde vara hon, eftersom hon liksom jag försöker tänka på hur vårt tygkonsumerande påverkar miljön, och i brevet som följde med mitt paket skriver min hemliga vän just om ekologi och återvinning. Jag gillar speciellt det Tilde skrivit om miljöveckan, och försöker att ha den tanken i bakhuvudet när jag sitter och surfar runt på någon amerikansk sida med alldeles underbart vackra tyger - suck.

Nu ska jag verkligen skärpa till mig och vara mitt koncept trogen. Ett sybloggsnyårslöfte kanske? Att bli lite bättre varje dag...

13 december 2007

Vem kan det vara?

Min gissning var fel. Min nästa gissning skulle bli sarah lc...
Hur många gissningar får man :-)

Hemligt paket!!

Dagen idag har varit en sådan där dag man helst vill slippa. Strax innan Luciatåget på sonens förskola, rings han hem för att han har kräkts den stackaren. Sedan fortsatte det resten av dagen - suck, vi har varit mer sjuka i vår familj de senaste 3 veckorna än de 5 senaste åren!
Jag glömde helt bort att kolla posten mitt i röran, och ikväll kom min man och viftade med en avi som låg i postlådan. Jag skyndade mig iväg för att hinna hämta ut mitt spännande paket - för jag kunde lätt lista ut att det måste vara min hemlis som hade skickat det.
Medan jag öppnade, blev jag avbruten inte mindre än 2 gånger av kräkningar till höger och vänster, men till slut hade jag fått fram alla fina saker så jag kunde få mig en ordentlig titt.
Tusen tack kära hemliga vän för en solskensglimt på en trist dag!!
Min hemliga vän har verkligen lusläst min blogg - inte minst mina svar till hemlisfrågorna. Mitt paket är ett mammapaket - bara till mig :-) Jag gissar att det är en person som själv har barn som så väl förstår viktigheten i att kunna ta en paus från vardagen ibland, och skämma bort sig själv. Paketet innehåller:
-En härlig halsduk i varma höstfärger, stickad i ullgarn. Färgerna matchar både barnvagn och vinterjacka perfekt :-)
-Ett alldeles underbart rött och vitt mönstrat retrotyg (bakgrunden på bilden). Detta tyg har jag massor av planer för redan.
-Snedslå och knappar i samma tyg som ovan.
-En bit randig trikå i ekologisk bomull. Jätteskön kvalitet. Har dock inte i skrivande stund tänkt ut vad det ska bli.
-Choklad med russin och nötter, samt en påse blandade nötter. Allt ekologiskt. Mums.
-En liten brosch (stavas det så), som ser ut att vara gjord av reflexband. Väldigt fiffigt att ha på jackan vid långa mörka vinterpromenader.

-3 små handgjorda gåvor. Ett jättesött fodral till näsdukar som blir perfekt att ha i väskan. Jag har alltid pappersnäsdukar med mig, nu kommer de att se mycket trevligare ut. Två små pyramid-börsar. Min son kommer säkert att hugga en av mig - han älskar allt smått (burkar, väskor, ja allt man kan stoppa grejjor i). Annars är de perfekta till mynt i väskan. Eftersom jag är Malmöbo, men har makens släkt på andra sidan sundet, ligger danska och svenska mynt alltid och trängs i min plånbok - nu kan kanske respektive valuta få varsin liten börs.

Min hemlige vän har följt temat jul alldeles lagom mycket, och dessutom har hon lagt till ekologi och återbruk till temat, vilket gör mig extra varm om hjärtat. Jag vill så gärna och jag försöker dra mitt strå till stacken, genom att inte bara köpa nytt nytt nytt. Jag vet att jag kan bli mycket bättre på det ännu, men ett steg i taget så kommer man långt till slut.

Jag är inte helt säker på att jag har listat ut vem som har ansträngt sig så mycket för min skull, en ledtråd är att hon återanvänt något som hon fått i förra omgången av hemlishemlis. Jag har suttit och luskat på de bloggar som kan vara aktuella, men inte kommit på vad detta kan vara. Men den som först dök upp i mitt huvud var manmade... Stämmer det?? Annars behöver jag en ledtråd till :-)

12 december 2007

Glad igen!!

Hur kan man bli annat än glad när man får en massa läckra retrotyger... Tack snälla Måna!! Det kliar verkligen i fingrarna på mig nu, och jag grämer mig så över att symaskinen inte vill sy just nu. Men jag har iallafall något att se fram emot. Tid framför symaskinen är väl inte det jag har mest av i juldagarna ändå, så jag hoppas den har hunnit bli fixad och klar, så den är fit-for-fight tillsammans med mig när det nya året börjar med nya tag och många nya sömnadsprojekt.
Annars väntar jag spänt på postbudet varje dag - jag vet ju att det kommer en hemlis någon av dagarna... Jag väntar också spänt på hur mitt hemlispaket har blivit/blir mottaget.

11 december 2007

Aaaaaarg!!!

Det kan inte bli mer likt just nu - precis såhär ser jag ut och känner mig idag :-(
Snedluggen, hårfärgen, den röda tröjan (en tillfällighet med den röda tröjan dock) - och framförallt den arga munnen!!
Min symaskin blev knäpp i helgen. Allt ser ut att fungera fint, trådarna är trädda som de ska (tro mig jag har provat minst 50 gånger...), övertråden fiskar upp undertråden som den ska, och nålen flyttar sig som den ska enligt vilken söm jag har inställt. Båda trådarna dras ut liksom som när man syr, och tyget rör sig sakta som det ska - MEN, och nu kommer problemet: trådarna häktas inte fast i varandra, utan läggs bara på varsin sida om tyget, och trillar bort så fort jag tar upp tyget.

Jag har nyss fått symaskinssupport av en hotline, och har jag testat allt han bad mig om, men nix - den vill inte sy.

Det blir nog en tur till verkstaden med den osamarbetsvilliga maskinen. Visst är det väl typiskt att när man äntligen har hittat sin kreativa ådra och känner att man har lite tid - eller iallafall kan ta sig tid, då händer något som gör att man måste tänka i helt andra banor.

Jag kanske ska ta tillfället iakt att pyssla med min andra hobby scrapbooking ett tag istället. Barnens album behöver visst uppdateras snart. Och de kläder som de bägge skulle få i julklapp, får vänta till födelsedagarna i februari och mars istället.
När de invanda mönstren bryts, kan helt nya världar uppstå.

Nej jag måste väl skriva nåt positivt också - negativitet smittar av sig. Någon kommer att få en hemlis snart... och jag är säkert lika spänd som personen i fråga. Jag ser fram emot att bli gissad, så jag kan blogga lite om paketet. Självklart ser jag också fram emot att få mitt eget paket, jag älskar överraskningar! Hoppas bara det hinner fram innan jag åker på jullov med barnen, annars får maken ta emot det så länge.



Jag kan dock framvisa ett par hängselmuddisar i stl 56, till en liten flicka i Holland som fortfarande ligger tryggt i sin mammas mage. Halva byxan är jag nöjd med, men mitt ialltihopa började ju symaskinen trixa - som tur var fick jag låna grannens symaskin, dock av en enklare modell som inte hade de sömmar jag har vant mig till, så slutfinishen kunde ha varit lite bättre. Det blev ett par hoppsan-lösningar för att få byxorna färdiga i tid, beställaren är nämligen på väg ner med dem i skrivande stund.

Den knallrosavelouren kommer från Hilco (första gången jag provar deras velour och den är underbar), jag köpte en bit för att sy ett par nya hemmabrallor till mig själv, och nu känns det så snopet att vandra runt i dassiga grå mysbyxor, när jag vet att den mjuka härliga tygbiten ligger och väntar på att symaskinen ska funka igen.

Snälla tomten förbarma dig över mig - du vet vad jag önskar mig ;-)

07 december 2007

Färdig hemlis och mössor i massor.

Min hemlis är klar... men pga av dotterns magsjuka så vet jag inte när den kan bli ivägskickad. Men föresten så har jag heller inte lust att avslöja exakt när jag postar det, för då kan ju vedkommande lätt lista ut vem som har skickat, om det dyker upp i dennes postlåda dagen efter... Kanske jag redan har postat det *ha ha*. Lite mystiskt ska det vara. Det är ju en hemlis. Jag är dock mycket nöjd, och glad för att jag är färdig med paketet.

I väntan på IDOL-avslöjandet - ja jag har fastnat för det där även fast jag svurit att aldrig någonsin följa med i sådanna program, men första gången jag hörde Amandas röst var jag såld... - nog om det, jag tänkte utnyttja tiden att sy lite på en beställning, och kanske lite kläder till de egna barnen också... med de senaste dagarnas magsjuka hinner jag inte med att tvätta, och för första gången i min dotters liv tycker jag faktiskt att hon har för lite kläder :-)


Här är två beställda mössor och ett par vantar. Vantarna är specialbeställda att vara med tumme, lillfinger samt resterande fingrar. Efter lite (läs mycket) knåp fick jag till det ganska bra tycker jag själv. Den nya ägarinnan har dock inte provat dem ännu, så jag ser spänt fram emot om de passar. De är sydda i dubbel trikå, och hennes matchande mössa i samma tyg är fodrad med svart fleece. Storebrorens mössa med en dinousaurus på, har fleecen ytterst och är fodrad med trikåtyget, bägge mössor har fått en muddkant nedtill, för att få bättre passform på huvudet. Nu är det bara fingervantar till killen som fattas. Det kommer under veckans gång.


Här leker min son provdocka (han är inne i en fas då han inte kan se normal ut på bild - utan han ska vara COOL). Mössan blev jättebra och det blir nog en sådan till honom också innan vi åker norrut till minusgrader.

03 december 2007

Jag är kvar...

En make som jobbat 85 timmar den senaste veckan, en ledsen pojke som saknat sin pappa, samt en liten böna med 39,5 graders feber är orsaken till att jag är ovanligt osynlig i ögonblicket. Men vardagen borde lugnt och stilla hitta tillbaka hit snart. Bägge barn ligger tryggt i sina sängar, så nu har jag en hel timme för mig själv framför symaskinen (sedan har jag en date med min man, vi ska dricka glögg i soffan framför TVn och bara prata - vi har ju nästan inte setts på över en vecka...)
Självklart har hemlisen högsta prioritet just nu, annars så har jag fyra beställningar som också bör vara färdiga denna vecka.
Tjingeling - nu har jag bara 51 minuter kvar...