Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

21 april 2008

Prinsessan rosenknopp.

Äntligen efter flera omkonstruktioner av mönstret, lyckades jag få ihop en riktigt bra modell på förklädesklänning med en tryckknapp bak. Det här tyget gör sig himla bra til denna modell. Det gammelrosa kantbandet passar ju också perfa till. Byxorna/tightsen i cerise velour var egentligen menade till en annan tunika, men jag tyckte faktiskt det här blev snyggt ihop. Jag hoppas få en livebild av skruttan imorgon.


1-årspresent.

Sådär jättemycket sytt har det inte blivit de senaste veckorna. Jobbstart efterföljt av halsfluss höll på att ta kål på mig, men jag börjar så smått komma in i alla nya rutiner, och har lite mer energi om kvällarna igen. Jag har lite halvfärdiga projekt som kommer att avslutas inom kort, och så börjar nya idéer så smått dyka upp i mitt huvud.
.
Ett set kanintröja med matchande velourshorts sydde jag som snabbast en kväll förra veckan. Till en liten kille A som nyss har fyllt 1 år. Jag har sytt det i str 86 och hoppas det komer att passa till sommaren. Bägge mönster är ihopknåpade både av omgjorda mönster och befintliga plagg i garderoben. Jag tyckte det kändes så fräscht med vit mudd till. Kanintyget kan ju kombineras på otaliga sätt :-)

14 april 2008

Hur kan jag låta bli??

Ikväll uppmanas hela Sverige att tända ett ljus för stackars Engla och hennes familj. Läs mer här. Om lilla jag kan hjälpa till att sprida detta budskap gör jag såklart det. I min fönsterkarm kommer ett ensamt ljus att brinna ikväll. Vila i frid!

13 april 2008

Tunika

En test-tunika i e-slöjdsrester. Jag gillar färgkombinationen, men är inte helt 100% nöjd med mönstret. Själva omlottringningen blev lite för vågrätt om ni förstår hur jag menar. Till nästa gång ska jag göra så ringningen bara går lite omlott och slutar i nederkanten av det övre framstycket istället för i ärmsömmen. Till dagisbruk duger den dock bra :-) Ett par jeansmuddisar till vore snyggt.

Ugglor på mossen.

Samma dag som jag började jobba landade de här fina ugglorna i postlådan. Jag har beställt dem från Jofotex, som normalt inte har internethandel, men som tydligen har helt suverän service. De har tryckt upp uggletyget i röd, blå och brun, 200 meter vardera, så det var först till kvarn som gällde, och jag kunde inte få mig själv att missa detta härliga erbjudande.

De första dagarna orkade jag knappt titta på dom - det är jobbigare att börja jobba än vad jag hade föreställt mig. Och det har ju inte gjort saken bättre att jag hann bli smittad med halsfluss innan första veckan var slut...
Här i helgen har de dock blivit tvättade och väl omhändertagna, och har flyttat in på en hylla i mitt hobbyrum.
Något litet måste jag ju bara hinna sy här i helgen, av detta underbara tyg. Kvaliteten kan liknas vid kanintyget tycker jag. Jättefin kraftig trikå. Med dundrande huvudvärk och feberglansiga ögon fixade jag ihop det här mönstret som faktiskt blev mycket bättre än vad jag hade föreställt mig. Jag utgick faktiskt från Gekko-linnet i senaste hemlispaketet, och förlängde i en snäv A-form. Som kantband använde jag det randiga tyget som är exakt färgmatchning till ugglorna.

Hur fin som helst. Den snäva modellen blev jättesnygg tycker jag. Den blir nog lite kort som klänning till sommaren, men med ett par randiga leggings i samma tyg som kantbandet, blir det en piffig sommar-outfit.

07 april 2008

Dagen D

Dagen med stort D närmar sig med stormsteg. Idag har varit min sista mammalediga dag (för den här gången...), och imorgon väntar allvaret igen. Jag ser verkligen fram emot ett nytt spännande arbete med härliga arbetskamrater, att komma ut och prata med vuxna människor varje dag, men samtidigt känner jag ångest över att släppa taget här hemma. Mest konstigt är förstås som förskolelärare att lämna bort sina egna barn för att åka och 'passa' andras...
Var sak har sin tid - och nu ska jag in i nya rutiner, för att få den praktiska vardagen till att fungera. Min syning tar kanske en liten ofrivillig paus - eller kanske inte - det beror på hur trött jag kommer att vara nu på kvällarna, men samtidigt så vet jag ju att det är meditation för mig att sitta vid symaskinen - det är då jag laddar batterierna.
So long på ett tag - vi ses förhoppningsvis snart igen.

MC-tröja.

Tunn trikåtröja till 5-åringen. Mönster från Ottobre 1/08. Jag testade att sy namnlappen på lite annorlunda den här gången, och det blev ganska snyggt. Det är bara en stickning vid halsen som fattas, men latmasken inuti mig, vill gärna vänta tills jag jag ändå ska byta tråd i maskinen :-)

Fjärilar på villovägar.

Jag köpte ju en del ljusa enfärgade e-slöjdstyger på symässan, och det var för att jag ville testa om jag kunde trycka mina egna mönster. Jag har några småburkar med tygfärg från Panduro Hobby, samt några olika stämplar i skumgummi. Jag har mest använt dem till scrapbooking, men nu fick iallafall en stämpel nytt liv igen. Jag fick jättebra resultat på min lilla provtygbit, så jag gick igång med klänningens framstycke med detsamma. Lite färg på stämpeln och så bara dutta på. Det tar ju såklart lite tid eftersom man bara kan göra en åt gången, men det var det värt tycker jag. Tyget torkade över natten, och sedan strök jag några minuter för att fixera färgen, sedan var det bara att sy ihop som vanligt.
Klänningens mönster är ihopknåpat efter en t-hirt i str 80, som jag bara har förlängt i en A-form. Ärmar i nästan samma färg som trycket, samt muddar i en tredje färg.


På baksidan endast ett fåtal fjärilar på villovägar från sin flock. Det kändes för mycket att trycka mönstret bak också. Lite rörigt på något vis.
Jag blev så supernöjd med denna klänning - både trycket, mönstret och färgvalet. Det blev 3 helt nya saker i samma upplevelse - nästan som ett kinderägg :-) Det är bara namnlappen som kanske inte helt passar in - men å andra sidan så vill jag hellre se namnlappen tydligt, än att den bara smälter in i resten av tygerna.


Syfestival i Malmö

Förväntningarna var stora inför syfestivalen i helgen. Men efter en snabb runda där inne, var jag mycket nöjd över att jag inte hade köpt en 2-dagarsbiljett. Där var 1000-tals lapptäckstyger, i montrar åt viket håll man än såg, men det hade ju inte jag något intresse i. E-slöjds monter spottade jag dock ganska snabbt och tillbringade en bra stund innan jag kunde bestämma mig. Jag köpte ett gäng stuvar och tyger i blandade vårfärger. Jag tänkte att jag skulle förnya mig lite, och testa några färger som man kanske inte brukar förknippa med mig. Det har varit mycket grönt i blogen på sistone :-)


Det här überhäftiga tyget kunde jag inte heller motstå. John Deere traktorer till min 5-årige son - need I say more?! Ja och så blev det en liten påse med tillbehör i form av tryckknappar och symaskinsnålar etc. Precis när jag stod och funderade på om jag skulle åka hem, fick jag en sms av Carolina. Så vi satte oss och tog en fika och pratade lite. Samtalet kom såklart in på symaskiner, och jag blev lite klokare på täcksömsmaskiner. En väldigt jobbig försäljare hos Pfaff gav mig ett mycket bra erbjdande på en Coverlock. Om jag bytte in min Hobbylock 4842 och lade 2000:- i mellanskillnad kunde jag få en Coverlock 4862.
Värsta dilemmat... hem och fundera på saken och surfa runt och undersöka.
Happy Hippo ringde mig, hon har just denna maskin och är mycket nöjd, och det gjorde ju inte saken bättre att få reda på att det verkligen är en bra maskin, och att den är lätt att byta mellan overlock och täcksöm...
Jag kom fram till att det var ett mycket bra erbjudande, MEN (som Tony Irving säger), tycker jag ändå att 2000:- för en enda söm är lite i överkanten. Jag har ju ganska många dekorationssömmar på min vanliga maskin, och nöjer mig med den ett tag framöver. Nu när jag börjar jobba och tjäna 'vuxenpengar' igen har jag något att spara ihop till, och kanske man kan ha tur att hitta en bättre begagnad. För jag har kommit fram till att jag har plats, och vill nog hellre prioritera en coverlock utöver min vanliga symaskin och overlocken.

04 april 2008

Grönt är skönt.

Den här väskan med tillhörande näsduksfodral, sydde jag till en väninnas födelsedag förra veckan, men kunde ju inte blogga om den eftersom kjolen i mitt skickade hemlispaket är sydd i samma tyg. Då skulle det nog bli lite för lätt. Väskan är en lite omgjord modell av dagisväskan. Jag ska dock testa ännu längre axelband nästa gång.

Här är min egen omlottkjol i samma modell som den jag sydde till min hemlis. Den kommer att användas flitigt till sommaren. Och nu i vår är den perfekt med leggings under. Jag ritade av bakstycket på en kjol i garderoben, och gjorde sedan 2 framstycken som inte var riktigt lika breda - och vupsi så var det klart :-)

Avslöjad

Här är hemlispaketet jag skickade till Yrväder. Först höll jag på att gå i panik över att få en hemlis utan barn - jag är så inställd på att sy barnkläder att jag visste varken ut eller in, men så när jag testade att sy en omlottkjol till mig själv (inlägg kommer senare) blev jag så nöjd och kände att det ville jag också göra till min hemlis. En strandkjol passade ju också helt perfekt till bad-temat. De sista tryckknapparna fick hon med i en påse, så hon kunde anpassa knäppningen efter sina egna mått.
.
Två tyger i retro stil bägge två. Ett grönmönstrat manchester från stoff och stil, samt ett ljust orangeblommigt tyg som jag inte minns var det kommer ifrån.
.
Dragkedja och knappar - alltid användbart efter min mening.
.
2 godispåsar med vingummi - alltid användbart efter min mening ;-)
.
Och till sist en häftig retrobok, med sömnadsidéer.

03 april 2008

Sådan mor sådan dotter.

Visst är det ganska mycket töntvarning över den här bilden... men jag hade nu inte tänkt mig att mor och dotter skulle ha dem på samtidigt ;-)
Jag sydde först ett par leggings (ganska pösiga än så länge - men hon växer väl till sig) till K i kanintyget efter mönster från Ottobre, och eftersom jag själv är en typisk klänning/tunika/kjol-leggings-typ (speciellt nu på våren) tyckte jag det kunde vara lite häftigt att sy ett par till mig själv också. Mönstret till dem kommer från den Allt om handarbete som jag fick av Gekko i mitt senaste hemlispaket. Superlätta att sy var de bägge två, så det kommer säkerligen fler leggings i bloggen framöver.
Jag tänkte ta på mig dem till syfestivalen imorgon, så att andra sybloggare och FL-are känner igen mig.

Tuffaste byxorna...

Min väninna hittade ett über-häftigt påslakan hemma hos sin mamma. Hon minns att hon använde det som barn, och nu tyckte hon att det kunde vara tufft med ett par byxor till sonen i detta tyg. Vi var dock eniga om att det nog skulle bli för mycket med byxor i enbart detta tyg, så det fick bli bruna manchesterbyxor med detaljer av tyget istället. Kånkarong gör otroligt snygga byxor i ungefär den här stilen, så jag hämtade ganska mycket inspiration där. Jag hade i stort sett fria händer, och ville gärna ha en lite mer baggy modell på byxan. Min son är ½ år äldre och några centimeter längre, så han fick leka provdocka. Mönstret har jag knåpat ihop själv utav flera olika av hans byxor. Byxorna är inte helfodrade, utan endast från knät och neråt. Jag tyckte det var bäst så nu när vi (förhoppningsvis) går sommaren i möte. Eftersom byxan är både vid och lång borde han kunna passa den i lång tid. Med tiden blir de förvandlade till en smalare byxa, utan uppvik. Jag blev supernöjd med resultatet och har redan siktat in mig på vilka tyger jag ska sy en liknande byxa till sonen i :-)


En extra detalj av tyget i form av en stor bakficka. Placerad lite snett på baklåret.

01 april 2008

Baby-boom!

En relativt nyinflyttad granne, fick en pojke för ca 2 veckor sedan, och imorgon ska jag över och se underverket. Jag vill ju inte komma tomhänt, och jag har klurat på vad jag skulle hitta på eftersom jag endast har mött henne ett fåtal gånger och inte alls känner till hennes stil. Det blev till sist en enkel muddbyxa med pös, i en klassisk färg. Det var längesedan jag sydde sådant här smått känns det som... Byxan är i str 56.
Det här är en beställning till två små bebbar som inte har sett dagens ljus ännu. Men den ena är visst på övertid så snart så...
Jag fick i stort sett fria händer, och eftersom jag fick reda på att den ena bebisen blir en pojke, valde jag att sy en hängselmuddis i klarblå velour med knallgröna muddar och kantband i str 56. Jättefräsch färgkombo tycker jag själv. Den har tryckknappar, men jag funderar på om jag inte ska sy fast de perfekt färgmatchande gröna knapparna över tryckknapparna (på bilden ligger de bara löst).
Den andra bebisen har inte velat avslöja sitt kön ännu, så jag letade fram det unisexa kanintyget, och sydde samma modell som den första. Det är roligt att se hur olika samma byxa kan se ut bara genom att sy i olika tyger och färger.
Jag tycker verkligen jag börjar få in snitsen på att sy kantband i trikå, och tryckknappar som jag har varit lite halvskraj för innan, har blivit en fröjd att använda med min nyinförskaffade prym-tång...

Min barndomsväninna blev stolt faster för första gången för ett par dagar sedan, och när jag ändå höll på att sy pyttiga kläder, och bägge maskiner var trädda med brun tråd, ja då fick det bli en liten förklädesklänning/tunika i str 56 till den lilla tjejen. Den är öppen i bägge sidor, och har röda knytband under armhålen. Ett par röda strumpbyxor och en långärmad röd body under skulle göra susen... Mönstret kommer från Ottobre 6/07, med vissa små ändringar förstås, man måste ju tillföra plagget lite personlighet. Jag såg nu på bilden att den ser fläckig ut, men det är bara vattendroppar från strykjärnet - de torkar snart.

Det har blivit sytt andra saker här hemma också den sista tiden, men med risk för att avslöja mig för min hemlis, väntar jag med att blogga om dem tills hon har gissat :-)