Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

14 juni 2009

Ja just det...

Hur kunde jag glömma - denna jacka sydde jag i våras, och den har dottern praktiskt taget bott i. Mönstret är en kombination av ett mönster i Kreativa kvinnor, och ett mönster från Stof 2000. Den är sydd i ett mörklila manchestertyg som maken tog med hem från jobbet, det har visst varit en del av en utställning i en butik. Jag har fodrat den med det härliga elefanttyget från jofotex, i rött för att matcha ett par vindbyxor som K har. Applikationerna syddes i olika färger för att få fler matchningsmöjligheter. Lila kan vara lite svårt tycker jag, men det är väl en smaksak :-)




07 juni 2009

Morgondagens outfits!

Kände att jag behövde lite egen Jenny-tid här i kväll, och det resulterade i lite sommarplagg till mina egna barn. Som omväxling till den stora högen jag håller på med...
Detta blir morgondagens outfits för Julius och Kajsa imorgon:

Då jag såg det fina elefanttyget i den helt underbara färgkombinationen gul och lila i knalliga nyanser, bara måste jag ha en liten bit. Tyget kommer från Stoff och stil som jag cyklar förbi till tåget varje morgon och kväll = farligt... Tyget är väldigt tunt, och blir gärna för sladdrigt till en t-shirt, men som tunika med en mudd nertill som tynger ner lite, fungerar det utmärkt. Den lila mudden vet jag inte var den kommer ifrån, men färgmatchningen blev perfekt. En liten bit gul velour har legat i mina gömmor länge nu, och det räckte precis till ett par pösiga leggings, på när midjan, där fick jag skarva med en lila mudd. Väldigt fräsht set tycker jag, och min man frågade när jag visade honom 'Har DU sytt det där? - Snyggt!' :-)

Det här tyget köptes på Ohlssons tyger för ett par helger sedan. Jag är inte världens största fan av dödskallar, men detta tyg hade något barnsligt roligt över sig, så jag köpte en liten bit med hem. Sonen blev överlycklig och har själv valt att det skulle bli en t-shirt. Jag mätte bara med en av hans egna t-shirts och gjorde den en smula längre.
Jag gillar verkligen att namnlapparna kan sättas fast på så många olika sätt på plaggen, synligt, dolt, vågrätt, lodrätt, dubbelvikt osv. När jag syr med tvillingsöm händer det ganska ofta att det joxar till sig innan jag har hunnit hela vägen runt, och då är det ju perfekt att kunna dölja den fula skarven som blir :-)

Sommartunika

Här får ni hålla till godo med en halvkass bild tagen i motljus... En kort tunika i singoallamodell, i olika återanvända tyger. Mönstret är mitt eget och flera klänningar och tunikor har sytts i det tidigare här på bloggen, jagvarierar det mycket i olika längder och bredder, dock oftast med resår i ärmslut och halsringning. Det är så enkelt att sy på en remsa med resår i, istället för att fålla :-) Absolut ett favvomönster denna säsong!!
Jag håller för övrigt på med en massa olika plagg, några helt färdiga men jag väntar med att blogga tills hela högen är färdig. Så jag ligger minsann inte på latsidan bara för att jag inte bloggar så flitigt just nu ;-)