Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

25 oktober 2009

Kjolar

Ett gäng kjolar som jag lyckades fotografera medans vädret fortfarande var fint. Alla är sydda i återanvända tyger från myrorna, andra second-hand affärer eller mina egna tyggömmor.


Storlek 3-4 år, 180:-

Storlek 3-4 år, 180:-


Storlek 3-4 år, 180:-


Storlek 2-3 år, 180:-


Storlek 2-3 år, 180:-


Storlek 2-3 år, inte till salu.
Nej den här valde dottern, och jag måste säga att den passar henne jättebra. Kajsa är 2 år och 9 mdr, och ligger storleksmässigt mellan 92 och 98, så ni kan få en idé om hur storlekarna är.
Dålig matchning med t-shirten dock. Föreställ er en långärmad vit t-shirt, vita strumpbyxor, och en mörklila stickad bolero :-)



Byxor

Ja här kommer en bild på en tjej som absolut inte ville fotograferas i sina nya byxor. Dom var iallafall nya när bilden togs någon gång i somras... Ett traditionellt byxmönster i 3/4 modell och med resår i midja och benslut. De har blivit flitigt använda innan kylan kom, och nu kan hon använda dem med ett par strumpbyxor under.

Nästa byxa är samma modell men med hellånga ben. Under vindbyxorna och snart vinteroverallen är det perfekt med sådanna här mjuka sköna byxor.


Bak på rumpan strök jag fast ett strykmärke från Stoff och stil, det blev superbra, (och så kan maken och dagispersonalen se vad som är fram och bak...).

Jag håller på med ett stort gäng liknande byxor i olika tyger och storlekar, som kommer att dyka upp på bloggen när de är helt klara.



Födelsedagspresenter

Den här kjolen med matchande diadem syddes till en 10-åring i somras. Kjolen är inspirerad av ett Ottobre-mönster, i två lager, med rullfåll nedtill, och resårkanal upptill, och en fin matchande kängruficka mitt fram. Diademet är klätt med samma tyg som understa lagret på kjolen, och en blomma med knapp på sidan.
Här provade jag att klippa ut blad i skinn som faktiskt blev riktigt bra på ett plastdiadem. Ett brunt velourband limmades först fast med limpistol. Jag har kommit över en hel påse med små restbitar i skinn, men har haft svårt att veta vad jag ska använda det till. Jag tror det blir lite fler diadem iallafall :-)