Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

11 maj 2011

Snart så...

Åh vad det är frustrerande när man både har inspiration, energi och lust - men inte tiden... Dock inte så mycket pga världens härligaste bebis, nejdå han visar sig från sin bästa sida (när det inte är tänder på väg såklart...), men mer allt annat; en man som jobbar hur mycket som helst, föräldramöte här, tandläkarbesök där, besök på jobbet osv. Dessutom har jag blivit sommarstugeägare. Faktiskt så lade min man ett bud på en stuga samma kväll som vattnet gick, och där sitter vi idag, och har målat om nästan allt, fixat och donat, och ett antal metrar gardiner ska sys. Visserligen jättekul och spännande, men jag längtar tills vi är helt på plats och jag kan ta med maskinen dit en helg. Då blir det symaraton minsann!!

Jag har en jättehög med grejjer som bara fattas någon liten detalj på, men när jag bara hinner sätta mig vid maskinen snabbt då och då gör jag så himla många dumma misstag. Tre gånger har jag försökt att sy på en midjemudd på en kjol (som är typ det lättaste man kan göra), men syr jag den inte på mot avigan istället för rätan, så lyckas jag vrida den på något konstigt vis, eller måtta helt fel på längden. Känns det igen - att de mest enkla uppgifter växer och blir omöjliga på något konstigt vis... Snart har jag födelsedag, och det enda jag har önskat mig är en helkväll i syrummet :-)


Jag blev störtkär i detta hemsydda voksipose-lakan i en liten butik i Köpenhamn, och var bara tvungen att ha det i min ägo. Ofta hoppar jag över att köpa saker för att jag tänker att det kan jag lika gärna sy själv - men oftast blir det liksom aldrig av. Den här gången tyckte jag dock att den varma ull-voksiposen skulle bytas ut så snabbt som möjligt, så lakanet är köpt, och täcket består av ett microfibertäcke till en 50-lapp, som jag ritade av voksin på och overlockade samtidigt som jag sydde fast snören. Så liiite hemsytt blev det ;-)


Här är prinsen i sin fina sommarvoksi, som han också använder som sovsäck när vi övernattar någonstans.


Här är en gammal goding som visst har blivit visad förut. Min gamla brudklänning som jag sydde om till dopklänning som numera tre stycks barn är döpta i. Jag har broderat dotterns namn och dopdatum på ena sidan och sönernas på andra sidan, samt att de har fått varsin färg. Ljusblått, rött och mörkblått. Banden har jag också sparat, det vore kul om man kunde få döpa en liten kusin eller två i klänningen någon dag ;-)