Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

04 augusti 2008

Tutorial

När jag såg min väninnas glasögonfodral, studerade jag noga, och tänkte att det var minsann en fiffig modell på en liten börs, jag undrar om jag inte har sett något liknande på någon annan syblogg också?! När jag fick en förfrågan om ett mobilfodral var jag iallafall tvungen att testa. Modellen är relativt enkel också för nybörjare ;-) Här följer en förklaring på hur jag gjorde:

2 remsor tyg - yttertyg och fodertyg (jag klippte ca 8x48 cm).

Jag ville ha en namnlapp på, så jag sydde fast den i ena kortänden av yttertyget.

Ytter- och fodertyg räta mot räta med en bit bomullssnodd dubbelvikt i mitten. Tänk på att om du har namnband, att snodden ska vara i samma kortände.
Sedan sys andra kortänden på samma vis - bara utan snodd.

Den ihopsydda tygbiten ska nu vikas så att kortändarnas sömmar möts på mitten istället för i varsin sida, så att fodertyget ligger dubbelvikt på ena sidan och yttertyget på andra. Sy längs de nya långsidorna men lämna ca 5 cm i fodertygets ända på den ena långsidan.
Vänd ut och in genom hålet, och sy ihop hålet med raksöm.

Stoppa ner fodertyget i yttertyget.

Vik där det passar, och sy fast en knapp. Denna är inte bestämd om den ska vara mobilväska eller solglasögonfodral - därför ingen knapp ännu :-)
.
Fiffigt va!
Jag hoppas min förklaring var tydlig nog...
Jag funderar faktiskt på att göra en i mycket större modell á la kuvertväska - undrar om det skulle funka...?!

11 kommentarer:

Kånkarong sa...

Toppen liten grej!

Margarita sa...

Smidigt och snyggt.

Kaja sa...

Tack! Då slapp jag att fundera. Mina solglasögon har åkt runt i väskan hela sommaren utan skydd och det är inte så lyckat. Nu kostade de visserligen en 50-lapp eller så, men ändå...

//Kaja

Vindling sa...

Häftig modell. Den måste helt klart testas.

Kottekott sa...

Vad fin! Detta måste jag prova jag med, tack för beskrivning!

/ Kottemamman

OttoPippi sa...

Tack för beskrivningen!!! Den måste prövas!!! :-)

Retro Elephant sa...

Verkligen fint litet tips, det måste man prova på någon gång :) Min Ipod behöver en sovsäck.
//Lina

♥ Medea ♥ sa...

Jättefint! Jag har sytt en stickpåse som verkar ha ungefär samma modell fast större då förstås. Fick lust att sy småpåsar nu också!!
Tack för tipset
/Efwa

Josefinaste sa...

Riktigt fiffigt! Jag har länge funderat på att göra ett mobilfodral men ännu inte funderat ut exakt hur jag ska gå tillväga. This was very nice!!

Anonym sa...

suveränt med beskrivning, det är alltid kul när folk vill dela med sig så detaljerat!

ildana sa...

Jag har hittat till din blog nu så jag måste kommentera på lite gamla inlägg ;)

Denna lilla påse är en jätte bra idé och bra beskrivning! Min telefon kommer nog snart att få nya kläder ;)