Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

30 april 2009

Hängselbralla x 3.

Jag har lekt lite med olika mönsterkombinationer, det har resulterat i några olika modeller. Först ut är en ihopsättning av en hängselbyxöverdel och ett par shorts. Några små ändringar behövs justeras, men annars ok. Tygvalet var dock i grövsta laget upptäckte jag. Det kommer från tygmässan i Malmö (Ohlssons tyger tror jag), och är två olika ihopsydda tyger. Häftigt men kraftigt på vissa ställen. Resten av tygbiten får bli en kjol till mig själv så småningom...

Trekvarts längd på byxbenen, med rundning nedåt fram, och tillsvarande rundning uppåt bak, så att de är lite längre fram än bak (om ni förstår vad jag menar...)

Ryggen; jag gillar när hängselbyxor inte går så högt i ryggen, för att det blir så himla varmt.


Beställningsbyxa till en liten grannkille.
En lite annorlunda modell, med sidosömmarna mitt fram. Resår i midjan och hängslen lika som på föregående modell. Pösig med resår i benslut.

Slutligen årets favvobyxa. Jag kombinerade den översta delen från detta klänningsmönster med ett par rejäla pösbyxor. Superhärligt resultat, med knytning på ena axeln. Många olika tyg- och färgkombinationer finns i mitt huvud just nu. Variationerna är oändliga!

Kalas.

För ett par veckor sedan var vi på 2 stycken 4-årskalas. Först en liten kille. Jag sydde en t-shirt av mitt egenhändigt grönfärgade kanintyg, men gjorde en applikation i form av ett tygtryck av en bil. Stämpeln kommer från Panduro Hobby. Gula muddar gjorde tröjan härligt somrig.


Nästa kalas var hos en liten tjej. Jag sydde en klänning i samma stil som denna och denna.

Sytt i sommarhus.

Påskveckan fyllde vi bilen upp med en massa packning varav mina 2 maskiner var en del, och så åkte vi iväg till en supermysig stuga i Jylland. Dagarna såg ungefär lika ut - frukost, sytid/wii-tid/datatid, bad i poolen, lunch, promenad, sytid/wii-tid/datatid, kvällsmat, kvällsdopp i poolen. Avslappning till 100% kan jag lova, och jag hann med en del alster under veckan.

En väst tillmig själv - mönstret är från samma tidning som till västen i föregående inlägg.

Tydligen hade jag inte packat ner tillräckligt med pyjamaser, men som tur var hade jag tyg med och kunde sy en lite snabbt.

En mössa som är sydd på beställning.

Ett mysset sytt på beställning.




Flower power-väst med sköna brallor.

Livebild på västen - här tillsammans med svarta haremsbyxor och långärmad tröja.

Fram

Bak.
Det här setet är jag supernöjd med. Härliga färgkombinationer i en härlig vårsymfoni. Mönstret på västen kommer från ett gammalt nummer av Kreativa kvinnor, dock en aning förminskat. Byxmönstret är det gamla vanliga favvomönstret.