Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

23 juni 2008

Monstertruck-västar

Sonen med kompis, var till Monsterjam tillsammans med fädrerna i lördags, och i sista minuten kom jag på att grabbarna självklart måste ha varsin Monstertruck-väst. Jag hade detta orangea sweatshirttyg och blå mudd hemma, och gjorde snabbt som attan en applikation av lite velourspillbitar, som med lite fantasi kan likna en monstertruck... Ja alltså applikationen blev inte den bästa, men nu råkade det ju bli ett bråttom-projekt som faktiskt mest var tänkt som en kul grej. Pojkarna tyckte det var coolt iallafall, och det var ju huvudsaken. På ryggen har jag tryckt pojkarnas namn med tygfärg och alfabetsstämplar från Panduro hobby. Mönstret kommer från Ottobre 01/08, och för en gångs skull tyckte jag att ett Ottobremönster var lite väl litet, de som alltid brukar vara så jättestora i storlekarna...

Kanindräkt.

En kollega har beställt en heldräkt i det orangea kanintyget i str 86. Tyget känner väl de flesta igen vid det här laget ;-) och mönstret kommer ursprungligen från Stoff och stil, men jag har nog kapat ca 2 cm i varje sida eftersom det annars såg ut som ett tält. Jag blev iallafall mycket nöjd med den färdiga dräkten, och tycker passformen stämde ganska överens med min str 80+ dotter. Men det är ju alltid spännande att höra från den nye ägaren hur den passar...

14 juni 2008

Hemsydd dopklänning.


Jag hittade den här bilden när jag höll på att sortera bland alla bilder på datorn häromdagen. Mina barns dopklänning. Ta ingen notis om det skrynkliga lakanet i bakgrunden, det var just på den här bilden man såg hela klänningen bäst. Jag har sytt den av kjolen till min brudklänning, (den var tvådelt och jag hoppas jag en vacker dag kan klämma mig i överdelen igen...).
.
Det är ju 5 år sedan jag sydde den här och kommer inte helt ihåg vilket mönster jag använde. Några detaljer och mått var visst från en dopklänning i ett gammalt nummer av Allt om handarbete. Tyget är kraftig Indisk thaisilke, som en väninna köpte 10 meter till mig i Thailand. Brudklanningen ritade jag mönster till själv, men fick en sömmerska till att sy den, och rätta mönstret efter mina mått. Tyget mitt på framstycket är från Stoff och Stil.
.
Klänningen är öppen med bara ett enkelt knytband bak, och på ena sidan har jag broderat min sons namn och dopdatum, och på andra sidan dotterns. Jag hoppas såklart att den blir en släktsdopklänning, och att alla barn som döps i den får sina namn och datum broderade på respektive sida.

Livebild!

Alltså de här byxorna har glidit upp på min topp 3-lista över favoritplagg jag sytt...

12 juni 2008

Fräckaste retrobrallan.

Ända sedan jag såg Theas randiga retrobrallor för några månader sedan, har jag suktat efter att sy min egen variant, men det har inte blivit av förrän nu. Under tiden har jag sett dessa byxor i otaliga varianter och färger på snart varenda syblogg. Här kommer min variant: sydda i samma underbara frottétyg som shortsen. Det var lite klurigt att få till modellen, eftersom tyget är ganska stumt. Jag har gjort ett par olika prototyper som har justerats efterhand. Jag valde att sätta resår i benslutet för att minimera snubbelrisken, och tänkte att det kan bytas ut mot en orange benmudd när de börjar bli för korta. Orange kantband blev en härlig färkombo till de turkosa byxorna. På ryggen sitter ett namnband i orange och brunt. Jag hoppas på en livebild snarast.




Turkosa kaniner

Ja så kom det en kaninleverans till mig också till slut - tack Carolina för att du fixade det! Bruna kaniner på turkos och naturvit botten. Den turkosa färgen var så underbart härlig, så det tyget satte jag saxen i med detsamma, utan att ens tvätta tyget först... En ganska klassisk t-shirt till J, där jag har provat mig fram med lite olika mönstersömmar på vanliga maskinen. Jag har ganska många sömmar att välja mellan, men i trikå blir resultatet inte alltid lika bra. Den här blev dock förvånansvärt bra. Namnlappen satte jag vid ena armmudden den här gången - för omväxlings skull.


Kjolar till mor och dotter.

Den här kjolen är 100% mig. Tyget bara skrek åt mig att det ville bli en kjol. Den är sydd av en frottéhandduk i härliga färger. Bredden på handduken räckte precis till i vidden. Jag ritade av en kjol i garderoben för att få ungefärliga mått, men eftersom det inte är någon stretch i den här frottén, lade jag på ett par extra centimeter över stussen. Ett bit av ett gammalt lakan fick bli snedslå, och en härligt limegrön mudd från Bibbis blev midjemudd med en extra bred resår insydd. En livebild kommer senare (kanske...).



Jag bara måste sy en till K också när jag ändå var i farten. Det går ju så fort att sy en sådan här modell. Hennes blev dock i minsta laget (men så vet jag det till nästa gång), men halva sommaren borde den väl iallafall passa.

04 juni 2008

PIF

Vilken härlig överraskning som låg i min pstlåda idag!! Den här superfina barnvagnspåsen i ett alldeles underbart groovy retrotyg. Tack snälla Elisabeth!! Jag längtar så till imorgon då jag ska inviga den med en promenad till affären :-)
För dem som inte vet vad PIF är - så betyder det Pay It Forward, och fungerar så att varje person skickar en hemmagjord gåva till 3 personer, och de skickar i sin tur till 3 nya personer osv. Enda kravet är att blogga om det på sin egen pysselblogg. Kika tillbaka i mitt gamla PIF-inlägg och läs mera.

Utmaning...

En utmaning har vandrat runt bland alla sybloggare, och nu har turen kommit till mig. Jag har blivit utmanad av Morvern.

3 namn jag går under: Jenny, mamma och Skat (min danska make säger oftast det, det betyder älskling).
3 saker som skrämmer mig: världen, att något hemskt ska hända med någon av mina nära och kära, småkryp (speciellt spindlar...).
3 saker som jag har på mig: just nu: trosor, mysmyxor och pyjamaströja. Oftast: kjol, flip-flops och solglasögon.
3 sanningar: Jag har mitt smultronställe i hjärtat av Hälsingland, Min favoritparfym är Chanels Chance, Min 'hemliga' last är Coca cola light.
3 saker jag verkligen vill ha: Egentid (min dotter är inne i en vill-inte-sova-på-kvällarna-period), En coverlock vore inte helt fel, Glädje, trygghet och lycka åt mina nära och kära.
3 söta pysslare som jag skickar vidare dessa frågor till: Finns det någon som inte har blivit utmanad?? Jag lämnar frågan öppen och den som känner sig manad får gärna svara.

03 juni 2008

Sommar - sommar och sol...

Sommar värmen verkar hålla i sig - härligt. Men barnen behövde påfyllning i shortslagret, mina barn kan nämligen inte ha samma kläder på sig 2 dagar i rad, och tvättmaskinen hinner inte helt med ;-)Det blå tyget är ett frottétyg som jag hittade på Myrorna för ett tag sedan, och som jag har klurat på vad jag skulle sy av. Ca 1½ x 1½ meter för ynka 30:-, jag var tvungen att bita mig i läppen för att inte skrika högt av glädje när jag hittade det - visst är det underbart!!
Det rosa tyget är en frottéhandduk från Hemtex. Det är inte ofta jag håller mig till stereotypfärgerna kill-blått och tjej-rosa, men just till detta kändes det OK.
Båda shortsen är sydda efter avklippta muddbyx-mönster, så de är lite baggy - nedan följer ett par livebilder.