Om Kajsa Kavat

Jag tycker om att klä mina barn i funktionella tåliga kläder som inte begränsar i leken. Dessutom gillar jag unika hemsydda plagg med själ. När det gäller barnkläder gillar jag bland annat retro och unisex.
Jag försöker att bidra det lilla jag kan till miljön (tygfrabrikanterna är tyvärr rigtiga bovar i detta sammanhang), vilket innebär att jag till stor del använder mig av 'gamla' tyger, tex ett urtvättat påslakan kan bli till en söt sommarklänning, och en urväxt vuxentröja kan bli ett par mysbrallor med mudd. Jag är stamkund hos diverse 2-hands affärer. Velour (plysch), samt trikå, är dock svårt att få tag på i andra hand, och jag ska också erkänna att jag tycker ganska bra om 'nya' tygaffärer, så lite nytt blir det minsann också.
Emballaget går också i återvinningens namn, istället för att packa i nyproducerade påsar och brev från posten, återanvänder jag diverse emballage som de flesta människor ändå har hemma.
Jag tvättar och torktumlar (på 40 grader), alla tyger innan jag syr i dem, både för att tyget ska krympa som det ska, men också för att tvätta bort de värsta kemikalierna från tygerna.

27 maj 2008

Singoalla-tunika.




Igår kväll skrev jag värsta inlägget, med beskrivningar och bilder av detta set, men som så ofta, retades blogger, och allt jag hade skrivit och lagt in försvann. Suck!


Jag gör ett nytt försök ikväll...

Vi var till dop i söndags, och eftersom sonen är så underbart lycklig över sin coop-kavaj och vägrar att ta på sig annat när det är fest, ja då tänkte jag iallafall sy något nytt till dottern. Det här pepitarutiga tyget har legat i mina gömmor i många år, jag vet inte alls var det kommer ifrån, eller vad tanken med det var från början. Det är lite stretch i tyget, så jag tänkte testa att sy en singoallatunika. Jag utgick från ett t-shirtmönster i en större storlek än normalt, och förlängde i en A-form. Halsringningen blev också ett par cm större, och ett smalt resårband rynkade ihop halsen fint. Ärmarna kantades med det härliga blomtyget från Stoff och Stil, som också användes till knytbanden i midjan. Samma tyg användes till den söta elefantapplikationen. Jag såg en liknande applikation på ett plagg i ett skyltfönster en dag (tror det var Next), och när jag kom hem skissade jag upp det jag kom ihåg, och det blev den här elefanten med knapparna. Jag tycker själv att den blev toksöt (får man skriva det eller är det för mycket jantelag över det...)!!!

Shortsen är endast ett muddbyxmönster som är förlängt i midjan, och avkortat i benen, samt resår bägge ställen. Väldigt simpelt. Nästa gång ska jag sy dem extra vida, så de blir härligt pösiga.

Idén till halsbandet kommer från senaste Ottobre. Det var så underbart sött med de färgade knapparna, så jag gjorde min egen version. Behöver jag skriva att lilla K blev en av festens mittpunkter i sina fina sommarkläder...

26 maj 2008

Förvaringspåsar.

Ett par förvaringspåsar/språkpåsar eller vad man nu vill kalla dem, sydde jag till jobbet häromdagen. Jag hade ett par bitar gammalt tyg liggandes. Det med djuren är visst från Ikea, och det med besticken på, kommer från Stoff och stil. Jag tänkte att det skulle vara djur respektive köksgrejjor i såklart, som man kan ta fram och prata om vid samlingen. Det fattas bara snören att dra ihop påsarna med.

Solhatt i mjukt tyg.

Den här solhatten syddes till dräkten i föregående inlägg, som var en gåva till lille M som döptes igår. Lite svårt att sy solhatt i så sladdrigt tyg, men när jag provade den på dottern, så satt den ändå ganska bra. Men jag är glad för att jag kom på att jag skulle göra knytband. Modellen kommer från senaste 'Allt om handarbete', och det mönstret tänker jag använda igen - dock till stumt tyg nästa gång.

18 maj 2008

Tredje alstret...

En heldräkt - eller heter det halvdräkt när den har korta ärmar och ben?? - iallafall, sydd i det härliga uggletyget i vit och marinblå, med mariblå mudd från Stoff och Stil. Jag har sytt slaviskt efter SoS's mönster. Jag använde storlek 74, men det färdiga resultatet är minst en str 80. Mycket nöjd blev jag med resultatet. Hoppas den nya ägaren blir lika nöjd...
Jag håller på med en heldräkt i kanintyget också, men med långa ärmar och ben. Annars blir det lite mindre projekt den följande veckan - lite småförvaringar och solhattar hoppas jag det blir tid till.

17 maj 2008

Vinnaren är...

Ja en dag för sent (mitt eget födelsedagsfirande drog ut på tiden igår nämligen...) hjälper sonen mig att dra en vinnare till sommarkjolen i mitt första utmaningsinlägg. Vinnaren är Elvira Pira Päron. Grattis - hoppas den passar! Om du mailar din adress till kajsakavat_barnklader@hotmail.com så skickar jag den så fort som möjligt.
Imorgon bloggar jag om ett nytt plagg för den här veckan, men jag måste erkänna att jag måste fuska - min enda tvillingnål har knäckts, och det är just en sådan söm som fattas på plagget, så ett kort besök på Stoff och stil blir det imorgon.
Ha det gott!

11 maj 2008

Jag har vunnit!

Den här underbart söta virkade tekoppen har jag haft turen att vinna. Bea som är föregångare till utmaningen har gjort den, och som jag ofta har skrivit så är jag sååååå avundsjuk på människor som kan sticka och virka. Jätteroligt - jag har redan en fin plats till den :-)
Jag vill också passa på att tipsa om min egen utlottning. På fredag drar jag en vinnare...
(Bilden har jag lånat från Beas blogg.)

08 maj 2008

Livebild.

Här är den ljuvliga djungelklänningen på... Jag är verkligen nöjd med passformen, endast längden kanske jag ska göra något åt till nästa gång. Men lårkort är väl på väg in igen eller??

Kantbandsproblem :-(

Så här ser det ut på baksidan när jag syr på kantband med raksöm eller tvillingsöm. Övertråden lägger sig som en 'korv' på undersidan av tyget, och undertråden ligger bara löst inuti denna 'korv'. Eftersom jag med bra resultat testsytt på provlappar både före och efter den misslyckade sömmen är det ju inget fel på trådningen, så vad kan det vara? Jag har testat flera olika trådspänningar och olika tryck med pressarfoten, men utan succé. Det enda som lyckas är när jag syr fast kantbandet med en smal zick-zack. Jag kanske ska tillägga att jag testat sy både direkt på kantbandet, men också efter att jag först sytt fast kantbandet räta mot räta.


Jag försökte filma kort hur det ser ut. Undertråden ligger ju löst och kan därför dras ut med ett enkelt ryck, och när den är borta så är det bara att trassla upp övertråden också eftersom den inte är fäst i något. Så det positiva är ju att jag inte har behövt sprätta iallafall...

Andra alstret färdigt.

Plagg nummer 2 gick av bara farten när jag väl kom igång med lite syning igår igen. Jag har länge kastat avundsjuka blickar på sådana här omlottklänningar på diverse sybloggar, och nu blev det min tur att testa - även fast jag ligger ett halvår efter alla andra typ ;-)
Det här härliga djungeltyget passade perfekt, och ljusrosa kantband och ärmmuddar gjorde susen till. Mönstret kommer väl egentligen från Sy till barnen, men eftersom min billiga utgåva (35:- på Tradera) endast innehåller mönsterarket med de stora storlekarna, fick jag improvisera, och jämföra med lite olika tröjor/skjortor/diverse andra mönster i den rätta storleken. Jag har ännu inte provat på dottern, men mitt ögonmått säger att den ser helt OK ut i storlek.
Jag hade förvisso lite kantbandsproblem (det följer ett inlägg om detta), annars var den förvånansvärt lättsydd, när jag väl fick till ettt mönster. Resultat: Mycket nöjd!


Första alstret färdigt.


Här är mitt första sydda alster i maj-utmaningen, och således också det som jag lottar ut bland mina bloggläsare på fredag d. 16/5. Vill du vara med och ha chans att vinna denna kjol, så skriv en kommentar till detta inlägg med länk till din blogg. Jag drar en vinnare under kvällen.

.

Kjolen är sydd i ett härligt somrigt tyg med nyckelpigor, som jag har för mig att jag köpt på IKEA för länge sedan. Röd mudd med ett brett resårband inuti. En liten ficka samt volang nedtill av en liten bit påslakan från mitt barndomshem. Kjolen har ett Kajsa Kavat-märke mitt bak strax under mudden. Storleken är ungefär 1½ år. Jag ska prova på dottern senare för att se storleken bättre.

Dottern försökte rymma när hon agerade provdocka, men man ser iallafall hur kjolen sitter bak.
Storleken är nog lite mer åt 1-årshållet än 1½... Kajsa är snart 15 månader, och en perfekt storlek 80 cl, ganska genomsnittlig alltså.

07 maj 2008

Använd vad du har!

Så här känner jag mig just nu...
Min sylust är borta, och jag är hemma och sjuk för andra omgången sedan jag började mitt nya jobb - suck.
Jag blev dock i lite bättre humör när jag kikade förbi hos Bea. Hon har en utmaning i sin blogg, om att ta en använd-vad-du-har-månad. Den bara måste jag vara med på. Dels för att få lusten tillbaka, och långsamt komma igång igen, men också för att jag stöttar allt som har med återanvändning att göra, och på detta viset kanske jag kan få undan av någon tiondedels procent av mitt tyglager ;-)
.
Mina regler är som följer:
1. Jag ska bara skapa av saker jag har hemma under resterande veckor av maj... (undantaget sytråd).
2. Jag ska skapa minst en sak i veckan och visa upp för er här på bloggen.
3. Jag kommer att välja ut ett alster till utlottning på bloggen. Vad detta alster är kommer jag att blogga om inom ett par dagar. Skriv i en kommentar under det inlägget om ni vill vara med i utlottningen så drar jag en vinnare fredag d. 16/5. Enda kravet är att ni visar en bild på den på er egen blogg när ni fått den just för att det ger en extra dimension i skapandet.
.
Till sist vill jag bara föra utmaningen vidare, och hoppas att flera hakar på :-)
.
God skaparlust!!

Livebilder och en anorak.

Jag upptäckte med ve och fasa att det är över 2 veckor sedan den här bloggen blev uppdaterad. Min kreativa ådra ligger på is just nu :-(
Men jag har ett par livebilkder jag kan visa - samt en anorak som jag inte bloggat om ännu.

Det senaste sydda alstret - passar perfekt som ni ser!

Den här tunikan blev jag faktiskt ännu mer nöjd med, när jag såg den på!

En anorak i bävernylon, hade jag tänkt att sonen skulle ha som övergångsjacka, men sommaren kom ju med ett brak här nere i Skåne, så den är ännu oanvänd.
Mönstret är eget, ihopknåpat av lite olika mönsterdelar, och mått av redan befintliga plagg i garderoben. Hättan är fodrad med ett tunt trikåtyg, annars är jackan ofodrad.